maanantai 1. tammikuuta 2018

Kestovaipat ja villahousut

Tarkoituksena olisi kokeilla tulokkaalla kestovaippoja. Olen seurannut sivusta, miten siskoni kestovaipatti omat lapsensa, ja uskoisin että homma luonnistuu meidänkin taloudessa - etenkin kun hyviä neuvoja on saatavilla ihan lähipiirissä. Eikä kokeilu tule kalliiksi, sillä meidän suvun vauvaperheissä kiertänyt kestovaippakassi siirtyi vuorostaan meille! Kassista löytyi valtaisa läjä eri kokoisia kestovaippoja ja villahousuja ja siskon kätköistä vielä laatikollinen lisää. Lisäksi ostin nettikirpparilta muovikassillisen vastasyntyneen sisävaippoja ja lisäimuja.

Kestovaippoja: sisävaipat, taskuvaipat, AIO-vaipat ja vaippakuoret.
Eturivin vaippojen luulisin olevan vastasyntyneelle sopivia, takarivin sitten myöhemmin. Jos nyt olen oikein käsittänyt, niin nuo neljä pinoa kuvan vasemmassa reunassa ovat sisävaippoja (joiden päälle pitää pukea joko villahousut tai vaippakuori pitämään kosteutta). Seuraavat kaksi värikästä pinoa ovat taskuvaippoja (joihin lisätään erillinen imuosa ja joissa näyttäisi olevan kosteutta pitävä kuori, ainakin näissä minulle tulleissa). Takana oikealla on kolme all-in-one-vaippaa, joissa on sekä kosteutta pitävä kuorikerros että kiinniommeltu imuosa. Pieni valkoinen kasa oikeassa alalaidassa on vaippakuoria, joita voi käyttää villahousujen tilalla.  Näiden kuvassa näkyvien lisäksi tarvitaan siis vielä irrallisia imuja tarpeen mukaan sekä niitä villahousuja. Hoi kokeneemmat, menikö oikein?

Pikainen inventaario osoitti, että kasassa on ihan pienelle 17 sisävaippaa, 6 taskuvaippaa (joista 3 saattaa ehkä kuitenkin olla vasta isommalle, en ole ihan varma) ja 6 vaippakuorta. S-koossa löytyy 20 sisävaippaa ja M-koossa 9 kpl. All-on-one-vaippoja on isommalle 3 kpl ja taskuvaippoja 24 kpl: näiden luulisin olevan M-L-kokoisia. Villahousuja on ihan pienelle 10 kpl ja isompia 20 kpl sekä imuja hippasen verran yli 60 kpl. Eiköhän näillä alkuun pääse, vai mitä luulet?

Mutta ne villahousut. Ne on jotenkin niin ihqsöpöjä, ja niitä piti nyt sitten saada itsekin neuloa. Löysin tarjouslaarista ihanan oranssinväristä Novita Joki -lankaa hintaan 4 kerää vitosella, ja siinähän se neuloosi sitten iski. Vyötteessä luvattiin langan olevan huopuvaa, eli pitäisi soveltua hyvin kestovaippojen kaveriksi.

Vaippavillahousut Novitan Joki-langasta.
Kokeilin kahta eri ohjetta: verkkoneulelehti Ullan villapöppiä (kuvassa takana vasemmalla) ja Kestovaippayhdistyksen villahousuja (muut kuvan pöksyt).  Molemmat ohjeet oli helppoja ja selkeitä ja aloinkin aika pian yhdistellä ja soveltaa. Virkkaan useammin kuin neulon, ja menikin hetki ennen kuin muistin miten silmukat kannattaa poimia ettei haaruksiin tulisi isoja reikiä: saapa nähdä, että pitääkö näiden ensimmäisten neulomieni housujen harvat haarasaumat kosteutta vai tuleeko tuotokset läpi. Ekojen pöksyjen haarasaumat tein muutenkin vähän miten sattuu, mutta sitten opettelin kolmen puikon päättelyn - tulee muutes tosi siisti sauma!

Neljästä oranssista kerästä tuli siis viidet villahousut, ja vielä jäi vähän lankaa ylikin. Neuloin koon 5 puikoilla, osaan resorit 4-koon puikoilla.  Noihin pienimpiin taisin luoda 60 silmukkaa. On kyllä hirveän vaikeaa arvioida, onko nämä vastasyntyneelle sopivat ja mahtuuko tuonne kunnollinen vaippapaketti. Sellaisen ohjeen sain, että pöksyistä pitää tehdä tarpeeksi korkeat jotta ne taatusti peittävät ihan koko vaipan - villahousut kun levenevät ja lyhenevät käytössä.

Noiden omatekemien lisäksi äitini oli neulonut mahdottoman söpöt pienet villahousut. Mietin, mahtaako tuo haaruksien edestakaisinneule pitää kosteutta paremmin kuin sileä neule?


Lisäksi saamastani vaippakassista löytyi yhdet Ruskovillan pöksyt, joiden luulisin sopivan jo melko pienelle vauvalle. Kirpparilta löysin vielä toiset, pitkälahkeiset Ruskovillan pöksyt kohtuuhintaan. Haluaisin hankkia näitä Ruskovillan tuotteita lisääkin sekä vauvalle että itselle, ovat niin ihanan tuntuisia.

Ruskovillan vaippahousut.
Pesin koko villahousukasan koneessa villapesuaineella ja -ohjelmalla, ja käsittelin kosteat pöksyt Sonett-villanhoitoaineella: vaippavillahousut kun täytyy käsitellä silloin tällöin lanoliinilla eli villarasvalla, jotta ne pitävät kosteutta eivätkä ala käytössä haiskahtaa. Mutta ei ollut vaikeaa! Villanhoitoainetta sekoitetaan pieneen määrään kuumaa vettä ja seos lisätään haaleaan veteen: itse tein seosta pesusoikollisen, laitoin villaiset sekaan ja annoin villarasvan imeytyä puolisen tuntia. Huuhtelu ja narulle. Siinä ne nyt kuivuu, kokoelma villapöksyjä, joita on neulonut varmuudella ainakin neljä sukulaisnaista uusille tulokkaille, rakkaudella. Kohta ne lämmittää meidän pikkupötkylän peppua. <3


Kestovaippaillaanko teillä tai kiinnostaisiko kestoilu? Onko alku hankalaa vai ihan iisiä? Itse olen saanut tietoa ja vinkkejä paitsi lähipiiriltä, myös Kestovaippayhdistyksen nettisivulta, vink vink. Neuvolassa sen sijaan... Noh, sanotaan nyt vaikka että vauvanhoidosta kertovan terveydenhoitajan käsitys kestovaipoista ei ehkä ollut ihan nykypäivää - jos en olisi tiennyt aiheesta jotain jo ennalta niin mielenkiinto olisi kyllä lopahtanut siihen paikkaan. Kestovaippailu kun ei minun käsitykseni mukaan tarkoita sitä, että vauva kääritään harsoihin, laitetaan muovikerros päälle ja sitten hetkisen kuluttua se lapsi on päästä varpaisiin pissassa.. Tai jos näin todella on, niin ehkäpä sitä vaippapaketin tekemistä kannattaa vielä harjoitella ja kysyä vaikka neuvoa kokeneemmilta. Oh well, elämä on.

Villahousuvillityksessä,

meiramiina

Edit: suurentelen pikkuhiljaa näiden vanhempien tekstien fonttikokoa ja lisäilen tunnisteita, jospa löytyis paremmin eikä tarttis tihrustaa!

2 kommenttia:

  1. Tulin vielä tänne erikseen kommentoimaan, ettå ihania villahousuja ja wau, mikä mahtava kasa sulla on kestoja valmiina!! Me aiotaan kans vakaasti lähteä kestoilemaan heti alussa, ja oon haalinut kirppikseltä vaikka mitä vaihtoehtoja...tarkoitus olisi aloittaa harsot+pul-kuori/villikset-yhdostelmållä, yhtään taskuvaippaa mulla ei esim vielä ole. Imuja oon ommellut monenmoisia vähän testimielessä, en tiedä tarviiko niitä vielä harsovaiheessa vai vasta myöhemmin... Mutta oon nyt jo tästä "harrastuksesta" ihan innoissani ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pääsin kyllä niin helpolla, kun mulle kiikutettiin tuommoinen määrä vaippoja! On vaihtoehtoja mitä kokeilla. Munkin tekisi mieli ostella kirpparilta lisää kaikkia ihania kuoseja, mutta yritän hillitä itseni kunnes näen, minkälaiset vaipat meidän vauvelille parhaiten sopii. Tähän harrastukseen on kyllä helppo hurahtaa! :D

      Ootko hankkinut harsot kaupasta vai tehnyt itse? En ole oikein löytänyt edullisia harsoja mistään ja mietin että pitäiskö ommella ite, harsokangas näytti maksavan Eurokankaassa 2,90 e/m ja kuviollinen 3,90 e/m. Tosin kuoseissa ei ollut juuri valinnanvaraa, tarjolla oli vain valkoinen tai pallokuosi.

      Poista