torstai 7. joulukuuta 2017

Peltikaapin maalaus kalkkimaalilla

Meidän olohuoneen nurkassa on kököttänyt jo muutaman vuoden hirveän ihana (tai ihanan hirveä) kaappi. Näin sen kerran eräässä varastossa, ja ilmaisin että mikäli se joskus kaipaa uutta kotia niin se saa muuttaa meille. Omistaja tuumasi, että vie vaikka heti pois. Sittemmin se on aikaansaanut vieraissa hämmentyneitä katseita, kenties muutaman silmien pyöräytyksenkin. Siskonpoikaa nauratti, kun äitinsä arveli, että "tätinne tuntien väittäisin, että työvaatekaapissa säilytetään jotain ihan muuta kuin työvaatteita" - no juu, silloin kaapissa majaili meidän juhlavaatteet. Sittemmin se on kätkenyt sisäänsä kaikenlaista rojua kuten peliohjaimia, jumppavälineitä, käsityötarvikkeita ja "laita sen nyt vaan jonnekin piiloon" -tyyppistä tavaraa. Nyt kaappi sai viimein uuden ulkomuodon (ja päällensä vehkaparka-kultaköynnöksen, joka näytti siltä että se haluaisi asua vähän lähempänä ikkunaa).


Operaatio suoritettiin Rust-Oleum Chalky-Finish Kalustemaalilla, sävy Sage Green. Vähän epäilin, että tarttuuko maali muka oikeasti peltipintaan - kyllä muuten tarttuu. Jos maalipinnasta haluaisi kestävämmän, niin siihen pitäisi kai laittaa päälle jonkinlainen vaha tai lakka, mutta mulle riittää tämä pelkkä maalikerros. Markkinoillahan on monia eri kalkkimaaleja - tähän merkkiin päädyin, koska sitä nyt sattui olemaan myynnissä meidän lähi-Baukkarissa. Guuglailin muiden peltikaappi/kalkkimaali-projekteja, ja ainakin Vaiheissa-blogissa on testattu Annie Sloanin Chalk Paintia onnistuneesti.


Kalkkimaalit ovat ilmeisesti nyt melkoisen in, enkä ihmettele: maalaus ei vaadi kummoisia pohjatöitä, joten homma on helppoa ja nopeaa. Minäkin pyyhkäisin vain enimmät pölyt pois ja aloin sutia. Ja kuten ala olevasta kuvasta näkyy, melko karmeatkin pintavauriot peittyi nätisti maalikerroksen alle. 


Maalien hajuttomuus on mulle ehdoton edellytys etenkin nyt raskaana ollessa, mutta myös migreeniherkkyyden ja taloudessamme majailevien koirien vuoksi - ne kun haluavat seurata tuunausprojektejani usein hyvin läheltä, enkä halua altistaa niitten herkkiä neniä maalinkärylle. Muista kalkkimaaleista en mene takuuseen, mutta ainakaan tämä Rust-Oleumin maali ei haise.

Kalkkimaaleja markkinoidaan yleisesti hengittävinä, myrkyttöminä ja luonnonmukaisina - ja tämän vuoksi minäkin halusin niitä kokeilla. Mutta tiedoksenne, että siitä myrkyttömyydestä ja luonnonmukaisuudesta ollaan montaa mieltä. En ota aiheeseen tämän enempää kantaa kun en ole asiaan tarpeeksi perehtynyt, mutta jos olisin maalaamassa vaikkapa vauvan sänkyä, niin selvittäisin vielä tarkemmin sitä myrkyttömyyttä. Ja jos maalaisin seiniä, niin tarkistaisin vielä sen hengittävyyden - me kun ollaan pyritty remontoidessa säilyttämään rintamamiestalon hengittävä rakenne mahdollisimman hyvin. Jos aihe kiinnostaa niin lukaiseppa vaikka Suomen Luonnonmaalien blogikirjoitus.

Peltikaapin uuteen ulkomuotoon erittäin tyytyväisenä,

 - meiramiina

3 kommenttia:

  1. Heippa!
    Riittikö tähän projektiin tuo yksi purkki? Onko juurikin 750ml?
    Meillä peltikaappi odottaa maalausta, löysin kirjoituksesi ja juuri samaista maalia mustana olen miettinyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa Heidi! Anteeksi että vastaamisessa kesti. Muistikuvat on jo vähän hatarat, mutta kyl mä muistelen että tuo yks purkki riitti – jopa ihan ruhtinaallisesti. Kaappia ei maalattu sisältä ollenkaan, ja muistelisin että vetelin vain yhden kerroksen ja se riitti hyvin. Maalia jäi vielä sen verran yli, että sudin sillä yhden kiviseinänpätkän.

      Olis kiva kuulla miten sun projekti onnistui, ja riittikö yks maalipurkki!

      Poista
  2. Moikka! Mulla olisi myös peltikaapin maalaus edessä, olisi kiva kuulla miten maalipinta on kestänyt aikaa? Onko lähtenyt maalia jos on tullut osumia/raapaisuja? Entä saako pintaa pyyhittyä jos tulee tahroja likaisista pikkukätösistä? Mun kaapin alkuperäinen väri on kirkas sininen ja kaavailen myös hempeää vihreää, niin mietin jos pienestä raapaisusta tulee sitten näkyviin tuo kirkuva sininen. Kiitos jos jaksat vastata!

    VastaaPoista