maanantai 10. syyskuuta 2018

TSI: housut vauvalle

Yllättävä ompeluinspiraatio iski: nythän mä teen vauvalleni pöksyt! Monet kaupan housut on meidän pikkutyypille liian kapeapeppuisia ja pitkälahkeisia, enkä tykkää tiukasta kuminauhasta vauvan vyötäröllä. Halusin siis tehdä kestopeppukelpoiset pylleröintipöksyt leveällä ja pehmoisella vyötäröresorilla. Mun kyky hahmottaa vaatteiden kokoonpanoa on ihan surkea, ja guuglailen aina kuvallisia ohjeita avuksi ja tueksi  – postauksen lopusta löydät blogit, joista otin mallia!

Olen ommellut viimeksi ennen vauvan syntymää eli reilu puoli vuotta sitten. Nyt sulkeuduin ompelukoneen ja läppärin kanssa meidän piharakennukseen ja otin vähän omaa aikaa.

Mun kaapista olisi löytynyt muutama trikoopala, mutta jotenkin kuitenkin löysin itseni kangaskaupasta. Löysin puoleen hintaan kivan harmaan polkupyöräkankaan, joka on vieläpä luomutrikoota. Kangas oli ilmeisesti vähän normaalia leveämpää, olisikohan ollut 170 cm. 60 sentin pala maksoi 7,45 euroa. Kotoa löytyi lisäksi mustaa trikoota resoreiksi. 

Käytin mallina mieluisia H&M:n trikoohousuja, jotka sopivat pikkutyypille hyvin, mutta ovat jäämässä pian pieniksi. Laitoin ne kaksin kerroin taitetun kankaan päälle niin, että peppuosa tulee taitteelle. Leikkasin kankaat melko reilulla saumanvaralla, jotta pöksyistä tulee isommat kuin nuo mallina olevat housut ovat.



Leikataan kaksi täsmälleen samanlaista palaa, jolloin saadaan housujen etu- ja takakappale.

Kappaleet laitetaan päällekkäin, kankaan oikeat puolet vastakkain, ja ommellaan yhteen haaraosa ja molemmat sivusaumat. Nämähän näyttää jo ihan housuilta!


Mun ompelukoneessa on kahdeksan erilaista ommelta. En oikein ymmärrä näistä, mutta muistelisin ompelukonekauppiaan sanoneen, että nuo kolme viimeistä sopivat joustavan kankaan ompeluun. Käytin tuota viimeistä (nro 16) koska se näytti kivalta. :D Mitäpä mieltä kokeneemmat on, mihin tarkoitukseen mikäkin ommel sopisi parhaiten?


Alla kuva ompeleesta sekä siitä, miksi ei kannata syödä suklaata samalla kun nuppineuloittaa.



Pikkupötkylä saapui sopivasti välipalalle, ja sain testata, oliko housuista tulossa sopivat kokoiset. 

Seuraavaksi leikkasin mustasta trikoosta resorit vyötäröön ja jalansuihin. Tässä kohtaa keskityin niin kovasti että unohdin ottaa kuvia! Käytin kankaiden leikkaamisen ja ompelun apuna Anrinko-blogin kuvallista ohjetta.  Halusin resoreista melko pitkät, jotta housuja voi käyttää pidempään. Leikkasin kankaat fiilispohjalta ja mallailin niitä housuihin kunnes olin tyytyväinen. Tein resoreista vähän lahkeita kapeammat.

Trikoosta ommellaan "putki" (kuvassa yllä), joka käännetään sitten kaksinkerroin resoriksi. Seuraavaksi resorit kiinnitetään nuppineuloilla paikoilleen. Ne tulevat nurinpäin olevien housujen "sisäpuolelle". Tähän käytin apuna Jujunan Jennin kuvallista ohjetta, joka havainnollistaa tosi hyvin, miten osat pitää asetella. Alla olevassa kuvassa sekä vyötärön että lahkeiden resorit on ommeltu paikoilleen.

Käänsin housut oikeinpäin ja ohhoh – housut ovat valmiit! Nilkan resoreita voi käyttää joko pitkinä tai taitettuina. 




Housujen ompelu oli hauskaa ja oikeastaan melko helppoa! Saatoin vähän innostua ja ommella kolmet housut. Ainoa moka oli se, etten mallannut nilkkaresoreita vauvalle ja niistä tuli vähän liian tiukat. Nyt ne on vielä ihan ok, mutta kun pötkis kasvaa, housut alkaa varmaan puristaa nilkoista, vaikka pituus vielä riittäisi. Noh, tästäkin opimme. Muuten housuista tuli toooooosi väljät, mitä halusinkin. Oikein haaremit, mahtuu paksumpikin kestovaippa. Tässä vielä kuvia pöksyistä käytössä. Kotoinen testiryhmämme kertoi, että nämä jalassa pystyy hyvin pylleröimään!

  
 

Sain tähän projektiin paljon virtuaalista apua. Ompeluinspiraatiosta saan kiittää Cherrymarjan pöksypostausta: aion testata vielä hänen käyttämäänsä kaavaa Ottobren numerossa 1/2018. Housujen mallia matkin Eilen tein -blogista: sieltä löytyy tulostettava kaava haaremihousuihin koossa 68. Kankaiden leikkaamisen ja ompelun apuna käytin Anrinkon kuvallista ohjetta. Jujuna-blogista löytyi tosi hyvä kuvallinen työohje Baggy-housujen ompeluun, josta otin mallia näiden kaavattomien pöksyjeni tekemiseen – Jujunan Baggyjen kaava löytyy täältä. Kiitos!

Lisää ohjeita vauvan housujen ompeluun tarjoaa mm. La Mimmiita (helpot haaremihousut koossa 62-68), Muita ihania (vauvan housut koossa 68/74) ja NOSH (Baggy-housut, koot 50/56-122/128: kaava on julkaistu myös Suuri Käsityö -lehdessä 5-6/2015).

Ompeleminen on kivaa!

2 kommenttia:

  1. Hei ihan tosi kivalta näyttää! Onpa mukavaa, että sait blogistani inspistä :) Mulla on usein ihan sama ongelma, että teen resoreista liian tiukat... Siihen pitää vaan kehitellä näppituntumaa, mulla tämä on vielä vaiheessa :D
    Olit käyttänyt juuri oikeaa ommelta, tuo oli se kalanruoto mitä yritin selittää :) Myös 13,14 ja 15 sopivat joustaville, mutta tuo kalanruoto on siitä kiva että kun saumaa lähinnä tulee suoraa tikkiä, niin kankaiden sauma on oikealta puolelta sellaisen siistin ja tiiviin näköinen. Tuo 13 (kolmipistesiksak) on kans tosi hyvä, joustava ommel, sitä voi käyttää esim. päälletikkaukseen. Tavalliseen siksakiin nähden sen etu on, että se ei venytä kangasta kuten tavallinen siksak. Jos ompelet normi siksakilla joustavaa, niin kangas saattaa alkaa aaltoilla. Kolmipistesiksakilla tätä ongelmaa ei niin helposti tule. Tuo 14 on joustava suora, en ole koskaan kokeillut mutta se on kamalan hidas ommella, kun tekee joka piston kolme kertaa vierekkäin.

    Tämä baggy-malli sopii tosiaan kestopepulle tosi hyvin. Jos tuntuu että haara kinnaa tällaisessa tai jossain muussa mallissa, niin pieni haarakiila/haarapala auttaa. Sellainen taitaa noissa sun kaupan housuissa näkyäkin? Eli semmoinen salmiakin muotoinen kappale, joka antaa haaruksiin liikkumatilaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai kiva, sit mää tajusin ihan oikein! Oikeesti, hekotin täällä itekseni sille syrjähyppytikille. :D Tuo ommel tosiaan näyttää tosi siistiltä ulospäin!

      En hoksannutkaan että kolmipistesiksakkiakin voi käyttää trikoisiin, oon joskus ommellut sillä purkautuvan kankaan reunaa. Siihen kyllä varmaan riittäis ihan normisiksakki. Mulla on muutes ollut joku kammo trikoon ompeluun, ja nyt tajuan, että mää oon varmaankin ommellut juurikin tuolla tavallisella, ja jälki on ollut rumaa. Enkä oo varmaan uskaltanut "vetää" kangasta tarpeeksi, jolloin homma on jotenkin tökkinyt tosi pahasti.

      Joo, noissa H&M:n housuissa on just semmonen haarakiila. Ne on olleet mun lempihousut, mutta viimeksi kun katsoin nettikauppaa niin niitä ei ollut enää perusväreissä. :( Liekö poistumassa valikoimasta. Mutta kätevä emäntähän surauttaakin tästä lähtien lapsellensa housut ihan ite!

      Kiitos kun kerroit noista ompeleista, tästä on apua tulevissakin inspiksissä!

      Poista