torstai 20. syyskuuta 2018

Merinovillaa kantajalle ja kannettavalle

Meillä kannetaan. Lasta siis. Aamulla, illalla. Kotona ja kylillä. Satoi tai paistoi.  Huvitti tai ei. Säänkestävän takin jo löysin (MaMidean alesta vähän päälle 90 eurolla), mutta muu vaatetus on tuottanut ongelmia. Mulle tulee nimittäin KUUMA. Oli keli mikä vaan, mulla on napa märkänä jo lyhyen kantohetken jälkeen. Joku sanoi, että se on se imetyshiki. Hetken googlailtuani päätin testata merinovillaa sekä mulle että pikkutyypille. Sen pitäisi olla kuumalla viileä ja kylmällä lämmin, hengittävä ja miellyttävän tuntuinen iholla.

Tein tilauksen tanskalaisen Dillingin verkkokaupasta. Firma vaikuttaa eettiseltä ja ekologiselta toimijalta: nettisivujen mukaan Dillingin villantoimittajat eivät tee lampaille kivuliaita mulesing-leikkauksia eikä värjäyksessä käytetä haitallisia kemikaaleja. Vaatteet näyttää kivoilta ja laadukkailta, ja värivaihtoehtoja löytyy (mm. tummanvihreää, vaaleansinistä ja violettia) vaikkakin päätin tällä kertaa tilata vain harmaan sävyjä. Ja mikä tuuri: juuri sinä viikonloppuna kaikki lastenvaatteet olivat 40% alennuksessa! Tilasin pikkutyypille pari pitkähihaista bodya ja muutamat housut. Itselleni ostin villasilkkisen ja merinovillaisen hihattoman paidan. Tein tilauksen sunnuntaina päivällä, ja ilmoitus toimituksen lähtemisestä tuli jo maanantaiaamuna. Torstaina paketti oli lähimmässä pakettiautomaatissa. 

Vaatteet ovat oikein kivan näköiset ja tuntuiset! Osa vaatteista on ribbineulosta, osa sileää. Mallit ovat toimivat: bodyssa on "kirjekuoripääntie" jolloin sen voi pukea ja riisua myös alakautta, ja housuihin mahtuu kestovaippakin. Neulos on ohutta ja sellaista kivan kiiltävää. Pesin vaatteet koneessa villapesuohjelmalla ja lorautin vähän laimennettua lanoliinia huuhteluainelokeroon.

Muutaman päivän testailun jälkeen voin kertoa, että merinovilla on hikiselle äiti-ihmiselle huomattavasti miellyttävämpi vaihtoehto kuin puuvilla. Onhan mulla edelleen kuuma ja pitkän kantamisen jälkeen meillä on molemmilla navat märkänä, mutta merinovilla ei TUNNU märältä. Kosteuden huomaa vasta siinä kohtaa, kun otan vauvan pois kantorepusta. Villainen aluspaita ei kuitenkaan itsessään ole mitenkään erityisen kuuma, vaan se päällä voi hengailla sisätiloissa ihan samalla tavalla kuin puuvillaisessakin. Nämä Dillingin aluspaidat on vielä sen verran siistejä, että ne päällä kehtaa ihan hyvin lähteä vaikka anoppilaan. Tai ainakin minä kehtaan. Alusvaatteissa anoppilaan, hehe.Tällä kertaa tilasin ulkomailta, mutta kotimaastakin saa merinovaatteita. Ruskovilla tekee todella hyviä villavaippahousuja (testattu on), mutta valikoimissa on myös vaatteita lapsille ja aikuisille niin merino-, luomu- kuin silkkivillastakin. Ruskovillalta saa myös vauvanvaatteita, toisin kuin muilta bongaamiltani kotimaisilta merinovaatevalmistajilta, joiden pienimmät koot ovat 90-senttiselle. Merinovillavaatteet on mun kukkarolle melko tyyriitä, mutta uskoisin, että niillä on hyvä jälleenmyyntiarvo. Lapsikin on pysynyt lämpimänä. Näiden Dillingiltä tilattujen lisäksi löysin kirppikseltä kympillä Polarn O. Pyretin raitaisen merinokerraston, joka on vielä Dillingin neulostakin ohuempaa.


Kaapista löytyy myös äitiyspakkauksen vaalea merinovillahaalari sekä kaksi merinovillaista kypärämyssyä: kirpparilta ostettu ruskea Kivat-merkkinen merinovilla/silkkilakki sekä uutena hankittu vihreä ManyMonths-kypärälakki (myös MaMidean alesta, maksoi vähän päälle 16 e). 


Tämä ManyMonthsin kypärälakki on muuten erityisen hyvä kannettavalle lapselle. Pitkä kauluri suojaa lapsen yläkropan, joka jäisi normimallisella kypärälakilla paljaaksi. 


Eiköhän näillä pärjää! Nyt lämpimillä mutta tuulisilla syyskeleillä puen vauvalle yleensä sisävaatteiden päälle vain lakin, villasukat ja tumput. Sitten vedän kantotakin meidän molempien päälle. Kylmemmillä keleillä puen merinokerroksen päälle vielä mummun neuloman paksumman villapuvun. Talvipakkasille täytyy sitten pukea enemmän kerroksia ja hankkia kunnollinen lakki.

Tiesittekö muuten, että puolivuotiaan kuvaaminen on välillä melko haastavaa?



– meiramiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti