keskiviikko 28. marraskuuta 2018

8 kk yöhulinat – unihiekkaa etsimässä

Hei te kaikki yön pimeinä tunteina vauvaanne kanniskelevat vanhemmat, joiden mielessä on vain yksi kysymys: MIKSI VAUVANI EI NUKU!? Saiskos olla vertaistukea? Tämä on myös tarina siitä, miten eräs vauvaperhe onnistui parantamaan öitään melko lempein menetelmin.

Vauvaa odottava saa kaikenlaisia "hyviä" neuvoja ja "kivoja" kommentteja. Kuten että nuku nyt kun vielä voit, teillä valvotaan seuraavat kahdeksantoista vuotta, hehheh. Odotin vähän kauhunsekaisin tuntein zombielämää ja kroonista univajetta – turhaan. Me olemme ilmeisesti päässeet poikkeuksellisen helpolla, koska meillä on nukuttu tähän asti oikein hyvin. Vauva on nukahtanut kainaloon, rinnalle, omaan sänkyynsä tai hyssyttelyyn, milloin mihinkin, ja herännyt öisin syömään kerran tai kaksi. Silloin tällöin sattuneet huonot yöt (jotka ovat johtuneet yleensä hampaiden puhkeamisesta) on paikattu seuraavana päivänä nukkumalla pidempään tai ottamalla vauvan kanssa yhteiset päiväunet.

Mutta NYT määkin tiedän miltä tuntuu univaje yhdistettynä vauva-arkeen. Kun pikkutyyppi täytti 8 kuukautta, alkoivat nukkumisvaikeudet. Vauva käy iltaisin ihan kierroksilla eikä rauhoitu unille vaan höpöttää, vääntelehtii, kiskoo mua hiuksista, järjestelee petivaatteita, kiipeää mun päälle tai hakkaa pinnasängyn laitoja. Pahimpina iltoina vaan itkee, itkee, itkee. Öisin hän on tosi levoton, heräilee vähän väliä, lähtee unissaan konttaamaan tai nousee silmät kiinni seisomaan sängynlaitaa vasten. Imettäminen ei enää auta vauvaa rauhoittumaan unille kuten ennen, mutta isä ei silti kelpaa nukuttajaksi. Aaaaaargh.

Saimme neuvon kokeilla iltapuuron antamista, jospa vauvalla on öisin nälkä. Ei auttanut. Kokeilimme neuvolan ohjeiden mukaan kiinteiden ruokien syöttämistä viisi kertaa päivässä, jospa iltapuurokaan ei enää riitä pitämään nälkää aamun saakka. Ei auttanut. Lauloimme, hyssytimme, heijasimme, kanniskelimme, tarjosimme tuttia, kapaloimme, silitimme, suhisimme. Ei auttanut. Jokailtainen painiottelu/karkuunkonttaus/ölinämölinä-triathlon päättyi täsmälleen oikella hetkellä tapahtuneeseen lempeän kiinnipidon, tissitainnutuksen ja äidillisen rauhoittavan ääntelyn yhdistelmään. Jos ajoitus oli väärä, alkoi show alusta.

Seuraa muutama rivi kitkerää tilitystä. Kaiken tämän keskellä joku tulee sitten kommentoimaan, että sellaista se on kun on tottunut saamaan tissiä aina kun haluaa, ei nukahda ilman tissiä enää vauva. No eipä nukahda tissi suussakaan, että se siitä teoriasta. Ja että kyllä olisi omaan sänkyyn kannattanut nukuttaa ihan pienestä asti. No kiitos, minäpä otan aikakoneeni ja lähden laitokselle unikouluttamaan vastasyntynyttäni, ei kait ne ihokontaktin merkitystä korostaneet kätilöt ja synnytysvalmentajat ja lukuisat vauvanhoito-oppaat mistään mitään tiedä. Ja että eihän se ihme ole ettei sänkyyn nukahda, kun on tottunut olemaan niin paljon sylissä ja liinassakin on jatkuvasti kannettu. No eipä nukahda nykyään syliin eikä liinaan eikä reppuun eikä mihinkään muuallekaan. Mutta kiitos kommentista hei. 

Faktaa vauvan unesta ja unikouluista


Nyt tarvitaan tietoa eikä mututuntumaa. Lainasin kirjan "Unihiekkaa etsimässä: ratkaisuja vauvan ja taaperon unipulmiin" (Keski-Rahkonen & Nalbantoglu, 2015). 

Ensimmäinen ilahduttava pätkä on johdannossa (s. 10): 
"Nukutusmenetelmä ja unikoulut nostattavat vahvoja tunteita. Monien mielestä on olemassa vain yksi oikea tapa nukuttaa vauva. Todellisuudessa useat eri nukutus- ja unikoulumenetelmät on huolellisesti tehdyissä tutkimuksissa todettu sekä tehokkaiksi että turvallisiksi. Tieteellisesti menetelmiä on vaikeaa, jopa mahdotonta, asettaa paremmuusjärjestykseen. Erilaisiin tilanteisiin on tarjolla erilaisia ratkaisuja. - - Kantavana ajatuksenamme on luottaa vanhempien omaan päättelykykyyn." 
Kiitos. <3 Kirjassa käsitellään ensin vastasyntyneen unta, sitten isomman vauvan, taaperon ja leikki-ikäisen nukkumista. Huomioon otetaan niin omassa huoneessa nukkuvat kuin perhepetiläiset, imetetyt ja vieroitettavat. Oman osionsa ovat saaneet myös yleisimmät lastentaudit ja unen häiriöt. Erilaiset unikoulut käydään läpi kertoen niiden perusperiaatteet, hyvät ja huonot puolet ja neuvotaan käytännön toteutuksessa. Kirja siis sopii erinomaisesti lukemistoon silloin, kun pohdit, millä metodilla saisit oman lapsesi nukkumaan paremmin.

Mikä unikoulu meille sopii – vai sopiiko mikään?



Unikoulun tarkoituksena on opettaa lapsi nukahtamaan ilman aikuisen apua. Joissain perheissä tavoitteena on saada lapsi nukkumaan omassa sängyssään, toisissa lapsi halutaan vieroittaa yöimetyksistä. Unikouluja on monenlaisia, ja erilaiset unikoulut soveltuvat erilaisiin tilanteisiin: toisissa lapsen annetaan itkeä itsekseen, toisissa lapsi nostetaan syliin tai hänellä on näköyhteys aikuiseen. Siispä metodin valintaan. Meillä realiteetit ovat seuraavat: 
  • Tosiasia 1: emme jätä vauvaa yksin itkemään. Meidän vauva on itkenyt elämässään todella vähän, ja yleensä itkulle on ollut selkeä syy: nälkä, väsy, mahakipu tai jälkikäteen hoksattu hampaiden puhkeaminen. Selittämätön itku on yleensä lakannut kun hän on päässyt jonkinlaiseen ihokontaktiin (otettu syliin, annettu sormi vauvan puristettavaksi tai ihan vaan koskettu vauvaa). Huomiotta jätetty itku ei lopu vaan voimistuu ja muuttuu sitä hätäisemmäksi, mitä kauemmin siihen vastaaminen kestää. Olen ajatellut, että hän öisellä itkullaan varmistaa, ettei hän ole yksin. Mutta itkuja on tietysti erilaisia: oli vaihe, jolloin vauva parahti yöllä yhtäkkiä itkuun, ja muutaman sekunnin päästä itku loppui yhtä nopeasti kuin alkoikin. Tällaisiin parahduksiin emme riennä puuttumaan. Eikä ehdittäiskään, ollaan silleen vähän hitaita. Nyt viime viikkoina vauvalta on alkanut löytyä myös "mua ärsyttäääääää" -itku, joka on myös ihan eri asia kuin öinen lohduton itku. Varmasti on niinkin, että joskus vauva itkeskelee ihan vaan koska häntä väsyttää. Mäkin itken joskus jos mua väsyttää enkä saa unta. Silloin toivon, että mut otetaan syliin. Oli syy mikä hyvänsä, meillä itkevää vauvaa lohdutetaan. Siksi yksin itkemään jättämistä vaativat unikoulut eivät tule kyseeseen. 
  • Tosiasia 2: imetys ei ole ongelma. Mun on tarkoitus jatkaa osittaisimetystä niin kauan kuin se tuntuu oikealta. Vieroittaminen ei siis ole ajankohtaista, eikä öinen imetys tunnu musta raskaalta. Vauvalla ei ole myöskään uniassosiaatiota imetykseen, koska hän osaa nukahtaa myös ilman rintaa. On siis ihan ok, että vauva nukahtaa joskus tissille tai tankkaa yöllä. Mutta olis kiva, että hän JATKOSSAKIN osaisi nukahtaa ilman rintaa.
  • Tosiasia 3: perhepeti ei ole ongelma. Yhdessä nukkuminen on ollut meille hyvä ja toimiva järjestely. Nukun paremmin ja yöimetyksiin havahtuminen on mulle helpompaa kun vauva nukkuu vieressä. Vauvaa ei ole lähiaikoina tarve saada nukkumaan omaan sänkyynsä tai huoneeseensa.
  • Tosiasia 4.: vauvan unen laatu ja mun jaksaminen ON ongelma. Pitäisi siis jotenkin saada vauva nukahtamaan myös isänsä kanssa ja nukkumaan paremmin sekä saada äiti jaksamaan paremmin.
Näiden meidän perheen realiteettien pohtimisen myötä huomaan, ettei yksikään esitelty unikoulu oikein tunnu meidän tämänhetkiseen arkeen sopivalta. Ajatus siitä, että vauva hakisi unta yksin omassa sängyssään, tuntuu meidän elämäntyyliin vieraalta. Luontevammalta tuntuu se, että lapsi nukahtaa äidin tai isän kainaloon. Tähänkin suhtautumistapaan kirjasta löytyy oma lukunsa: "Unikoulu ei ole meidän juttumme." 

Kun unikoulu ei tunnu oikealta vaihtoehdolta


Kirjoittajat antavat synninpäästön niille vanhemmille, jotka eivät koe unikoulua omaan elämän- ja kasvatustyyliinsä sopivaksi. On ihan sallittua todeta, että meillä hyväksytään rikkonaiset yöt osaksi nykyistä elämää. Repaleisten öiden sietäminen on kuitenkin helpompaa, jos osaa lopettaa stressaamisen: kunhan on tarkistettu, ettei vauvan heräily johdu sairaudesta tai allergiasta, voi ulkopuolisten neuvot ja päivittelyt jättää huomiotta. Kelloa on turha katsoa joka heräämisen yhteydessä, ja nukkumapaikasta on syytä tehdä mahdollisimman miellyttävä, jotta uneen pääseminen olisi yöherätyksen jälkeen helpompaa. Elämän tahtia kannattaa muutenkin hidastaa: hellittää omista vaatimuksista ja pitää kiinni niistä asioista, jotka tuntuvat mukavilta. Vastuuta on syytä jakaa puolison kanssa.

Yllämainitut seikat ovat meillä aika hyvässä kuosissa. Herätyskello on siirretty jo aikaa sitten pois mun näkökentästä ja mä nukun hyvällä omatunnolla päiväunet vauvan kanssa silloin kun haluan. Päivisin mun ei tarvitse yhden lapsen äitinä välttämättä jaksaa muuta kuin hoitaa vauvaa: tarjota ravintoa, seuraa ja turvaa. Mutta silti musta tuntuu, että taakka alkaa kasvaa liian suureksi. Miksi?

Vianmääritys – miksi meidän unirutiinit eivät toimi?


Työnjakomme on ollut sellainen, että minä hoidan nukuttamisen ja mahdolliset yövalvomiset arkisin ja Ukkonen viikonloppuisin. Näin Ukkonen saa lähteä levänneenä töihin ja minä saan nukkua viikonloppuna kunnolla. Tähän asti työnjako on toiminut hyvin, mutta nyt huomaamme, että myös viikonloppujen nukkumisasiat ovat valuneet minun vastuulleni. Se on ymmärrettävää, koska imetys on meillä aika suuressa roolissa vauvanhoitoa, mutta myös siksi, että minä olen iltavirkumpi. Iltarutiiniit olemme hoitaneet miten milloinkin, yhdessä tai itsekseen. Arkena Ukkonen meni niiden jälkeen usein jo nukkumaan kun vauva tankkasi vielä iltamaitoaan ja mä luin kirjaa, katsoin läppäriltä sarjaa tai selailin uutisia. Jossain vaiheessa vauva nukahti ja mä aloin nukkumaan sitten kun siltä tuntui. Ukkosen vuorolla hän otti puolinukuksissa olevan vauvan kainaloon ja lähti yläkertaan nukkumaan, kun mä jäin vielä valvomaan. Homma toimi oikein hyvin – kunnes lakkasi toimimasta. Vauva ei enää nukahtanutkaan iltatankkaukseen vaan alkoi venkoilla. Kaiken ylimääräisen häiriön poistaminen ei auttanut vauvaa rauhoittumaan. Yritin imettää vauvaa uneen, huonolla menestyksellä. 

Kun Ukkonen oli nukkunut jo hyvän aikaa yöuniaan, minä painin kolmatta tuntia unta vastaan taistelevan vaaperon kanssa. Joka ikinen ilta.

Sitten tuli Se Ilta. Mun ja vauvan painimatseja oli kestänyt jo kolme viikkoa, ja olin ansaitun iltavapaan tarpeessa. Vauva nukkui jo isänsä kanssa kun lähdin tapaamaan kavereita. Jääkaapissa on maitoa, tuttipullosta juomista on harjoiteltu. Ennen puoltayötä kotoa tulee viesti. Vauva on herännyt lähtöni jälkeen, katsellut ympärilleen mua etsien, alkanut itkeä kun äitiä ei löytynyt. Nukahtanut lopulta umpiväsyneenä itkua tihrustaen. Herännyt vähän ajan päästä uudelleen ja parahtanut heti lohduttomaan itkuun. Nyt Ukkonen ei saa vauvaa rauhoittumaan, syömään eikä nukahtamaan. Lähden kotia kohti. Kuulen ulos asti että vauva huutaa täysin hysteerisenä paniikki-itkua. Kun vauva näkee minut, hän parahtaa helpottuneeseen itkuun ja pyrkii mun luo. Otan hänet syliin. Vauva painautuu mua vasten, rauhoittuu, itku laantuu. Annan vauvalle tuttipullon ja hän syö ahnaasti. Katsoo minua kulmat kurtussa, tarkasti, ääntelee närkästyneesti. Kaivautuu mun kainaloon, huokaisee tyytyväisenä ja nukahtaa. 

Tajusimme vasta nyt, että vaikka vauva ei vaadi illalla rintaa nukahtaakseen, hän ei osaa nukahtaa yöllä uudestaan ilman äitiä. Seuraavat yöt hän tarkistaa vähän väliä, etten ole kadonnut. Seuraa päivälläkin kannoilla ja alkaa itkeä lohduttomasti, jos katoan näköpiiristä. Haluaa olla usein sylissäni. Muutaman päivän kuluttua alkaa taas luottaa siihen, etten ole lähdössä mihinkään.

Uniongelmiemme ydin on siis se, että minä näyttelen liian keskeistä roolia vauvan omassa unirituaalissa. Lisähaastetta tuo se, että vauva on jostain syystä öisin levoton ja minä päivisin rättiväsynyt – vauva sen sijaan on päivisin hyväntuulinen ja pirteä, eli häntä levottomat yöt tuskin haittaavat. Pääongelma on siis minun jaksamiseni. Jotain on pakko tehdä. 

Operaatio parempi uni: rutiinit, vastuunjako ja täsmäimetys


Miten siis saisimme vauvan unta paremmaksi ja jaettua nukutusvastuun tasaisemmin? Palataanpa kirjan lukuun 7: "Iltarutiinit – ensimmäinen askel hyvään yöhön". Iltarutiinit pidentävät tutkitusti vauvojen yöunta keskimäärin 86 minuuttia ja taaperoiden 54 minuuttia. Ohhoh. Rutiinien vaikutuksen arvellaan perustuvan lapsen vireystilan alentamiseen; vanhemmille rutiini antaa tunteen iltakaaoksen hallinnasta. Tärkeintä on, että nukkumaanmenoaika on aina sama ja iltapuuhat toistuvat kiireettöminä ja ennalta-arvattavina joka ilta – huolimatta siitä, kuka nukuttaa. Usein lasta päivällä hoitava vanhempi on illalla jo väsynyt, jolloin kannattaa harkita sitä, että lasta vähemmän hoitava aikuinen ottaa iltarutiinit vastuulleen. Kuulostaa järkevältä.

ILTARUTIINIT. Päätämme, että iltarutiini aloitetaan jatkossa viimeistään kahdeksalta: silloin se ehditään toimittaa rauhallisesti ja leppoisasti, ja Ukkonen ehtii auttaa myös varsinaisessa nukuttamisessa ennen omaa nukkumaanmenoaan. Ensin vauva saa iltapuuron. Iltamaito tankataan tästä lähtien olohuoneessa, jotta vauva ei mieltäisi minua ja maitoa osaksi omaa nukahtamisrituaaliaan. Sen jälkeen rauhalliseen tahtiin hampaiden pesu, vaipan vaihto ja yöpuvun pukeminen makuuhuoneessa. Iltarutiiniin lisätään mukava lukuhetki: käyn ostamassa muutaman nukkumaanmenosta kertovan paksulehtisen kirjan, joita luetaan vain unille mennessä. Sängystä löytyy myös tutti ja unilelu. Kaiken tämän tavoitteena on helpottaa vauvan siirtymistä unimoodiin.

VASTUUNJAKO. Eräs äiti alkaa olla univajeensa kanssa melkoisen kypsä. Siispä Ukkonen ottaa illoista täyden vetovastuun. Hän puuhastelee iltatoimet vauvan kanssa, hämärtää makuuhuoneesta valot, heijaa ja hyssyttää kunnes vauva nukahtaa. Tässä kohtaa oli mulle se tiukin paikka. Mun oli järkyttävän vaikea pysytellä poissa makkarista, kun kuulin vauvan itkusta, että hän kaipaa mua. Vaikka tiesin, että vauva on isänsä sylissä, maha täynnä maitoa. 

Ensimmäisenä iltana vauva itki tunnin. Toisena iltana ehkä kolme varttia. Kolmantena puoli tuntia. Nukahti joka ilta isänsä syliin mutta heräsi hetken päästä itkien. Ukkonen hyssytti ja heijasi vauvan uudelleen uneen. Minä kömmin nukkuvan vauvan viereen. Yöt menivät edelleen kukkuessa, vähän väliä imettäen ja vauvaa rauhoitellen, mutta mä jaksoin päivät paremmin sekä fyysisesti että henkisesti kun tiesin, että saan taas illalla muutaman tunnin omaa aikaa ja levähtää ennen levotonta yötä. Ukkonenkaan ei kokenut illan heijailumaratoneja raskaiksi, oli vain tyytyväinen, kun sai vauvan simahtamaan syliinsä joka ilta vähän edellistä nopeammin.

Neljäntenä iltana tapahtui läpimurto. Vauva itki ennen nukahtamistaan neljä minuuttia. NELJÄ MINUUTTIA. Nukkui sikeästi kolme tuntia ennen ensimmäistä heräämistään. Minä kävin jo kyselemässä, että onko mulla lähtenyt kuulo. Viidentenä iltana vauva nukahti sillä sekunnilla, kun Ukkonen käänsi hänet vaakatasoon. Ja nukkui sikeästi neljä tuntia.

TÄSMÄIMETYS. Olen kokeillut nyt muutamana iltana vielä kolmatta kirjan vinkkiä, nimittäin täsmäimetystä. Se tarkoittaa, että imetän vauvan juuri ennen kuin menen itse nukkumaan. Meillä tämä on erityisen helppoa, koska nukumme perhepedissä: vauvaa ei tarvitse herättää, vaan kun kömmin nukkuvan vauvan viereen ja nostan paidanhelmaa, hän alkaa evästää kuin autopilotilla. Ollessaan kylläinen hän kääntää itse päänsä poispäin ja jatkaa unia. Tällä konstilla mä olen saanut nukkua useamman tunnin ennen vauvan seuraavaa havahtumista ja imetystä. Ja se tuntuu kuulkaa luksukselta se.

"Se on vaan vaihe" – kahdeksankuisen yöhulina on normaalia


Meillä on eletty uutta aikakautta nyt viikon verran. Iltarutiinit on lähteneet rullaamaan tosi hyvin, ja hämmästelen joka ilta miten helposti vauva nykyään nukahtaa. Nytkin naputtelen tätä makkarin nojatuolissa, ja vauva nukkuu yksin perhepedissä. Uskalsin jo ilmoittautua ystäväporukkani pikkujouluihinkin, kun tiedän, että Ukkosen ja vauvan ilta sujuu leppoisissa merkeissä vaikka olen poissa. Vaikka imetän edelleen monta kertaa yössä, saan nukkua ainakin yhden pitkän unipätkän joka yö. Olo on huomattavasti parempi kuin viikko sitten. Silloin tuntui, että tätäkö tämä nyt sitten on. Rikkonaisia öitä, sumuisia päiviä. Väsymystä ja univajetta. Keskittymisvaikeuksia ja muistiongelmia. Itkettää, ahdistaa, masentaa. Mutta se olikin vain Vaihe. Ohimenevä. Väliaikainen. 

Eniten helpottaa, kun saa tietää, että muillakin voi olla sama Vaihe. Että tämäkin on normaalia. Kirjan viimeisiltä sivuilta löytyy nimittäin taulukko yleisistä lapsen kehitysvaiheeseen liittyvistä univaikeuksista. Tuli niin tarpeeseen että sen olisi mun mielestä voinut painaa kirjan johdantoon. Tiesitkö, että lähes kaikilla vauvoilla on 8–12 kk ikäisenä vaihe, jolloin uni on normaalia levottomampaa?


Kyllähän tämä aika tutulta vaikuttaa, niin meillä kuin tuttavaperheissäkin. Selittämätön yöhulinointi johtuukin siitä, että vauva oppii niin hirvittävän paljon uusia asioita, että hän harjoittelee ja prosessoi niitä yölläkin, ja hänen on siksi vaikea rauhoittua lepäämään. Onko meidän yöt siis parantuneet, koska teimme uusien unitapojen opettelun eteen töitä vai koska kehitysvaihe on menemässä ohi? En tiedä, mutta uskon että iltarutiineista ja useampaan nukuttajaan tottumisesta on hyötyä jatkossakin.

Tiedän, että vielä joskus edessä on imetyksestä vieroittaminen, omaan sänkyyn siirtyminen, muutto omaan huoneeseen, sängyn alla piilottelevat möröt ja "ei mua väsytä" -taistelut. Mutta juuri nyt meidän nukkumisjärjestely toimii ja elämä on hyvä näin. Ja kun se seuraava nukkumiseen liittyvä Vaihe on käsillä, tiedän minkä kirjan puoleen käännyn.

Riittävästi unta kaikille toivoen,

meiramiina


Faktat ja kuvat teoksesta: Keski-Rahkonen, A. & Nalbantoglu, M. 2015 (7. uud. p.). Unihiekkaa etsimässä. Ratkaisuja vauvan ja taaperon unipulmiin. Duodecim. Mielipiteet ja omakohtaiset kokemukset tuttuun tapaan ihan vaan mun omiani, kenenkään muun valintoja arvostelematta.  <3

3 kommenttia:

  1. Blogikommenttimaailman kliseisin klisee: TÄÄ VOISI OLLA MUN KIRJOITTAMA!! Meillä eletään lähes ihan samanlaista aikaa. Ihan samat jutut. Luin tuon kirjan joskus kun poju oli ~5kk ja ajattelin, että mielenkiintoinen opus, mutta ei me tällä mitään tehdä. Meillä kun mentiin maata klo 19 ja nukuttiin aamuseiskaan kolmella herätyksellä (joista eka oli silloin kun olin vielä hereillä, eli unesta jouduin heräämään vain kaksi kertaa). Olen vauvan koko 9-kuukautisen elämän nukuttanut yöunille tissille (SHAME!!!).

    No sitten tuli 8kk täyteen ja öinen mayhem alkoi. Viime yönä esim poika heräsi 7 kertaa. Ironista tässä on se, että menee edelleen nukkumaan n. 19 maissa ja herää ekan kerran noin 23. Eli se aika, kun olen vielä itse hereillä, vauva nukkuu kuin enkeli.

    Meillä siitäkin sama juttu, että en ole noista monista eri unikouluvariaatioista löytänyt suoraan sellaista, joka kävisi mielestäni meidän tilanteeseen. Erityisesti meillä ongelman ytimenä on se (TAAS sama kuin teillä), että vauva nousee konttaamaan ja seisomaan sängyssä ihan unessa tai vähintään puoliunessa. Siksikin nämä "laita vauva sänkyynsä ja taputtele selästä"-jutut ei vaan istu mitenkään, kun toinen konttaa kolmannen taputuksen aikana pinniksen päähän kalisuttamaan otsaansa pinnoihin.

    Muakaan öinen imetys ei rasita, enkä periaatteessa haluaisi siitä luopuakaan. Luulen/uskon kuitenkin, että nyt kun heräämisiä on niin hirveästi, niin aina tissin saaminen suuhun ehkä luo sellaista heräilyä ylläpitävää tapaa (juuri se mitä kirjassa käskettiin välttää). Siksi olen hieman äidintahdistanut yöimetyksiä eli joka heräämisellä ei saa tissiä. Siitä hintana on kuitenkin se, että herääminen alkaa ähinällä, jatkuu konttailulla, itkulla, kiukuttelulla ja pyörimisellä parhaimmillaan toista tuntia. Jos antaisin tissiä, menisi 5-10 min.

    Niin ja mies ei kelpaa nukuttajaksi meilläkään. Muutaman kerran olen ollut illan pois, ja mies on saanut kyllä kantorepulla pojan nukkumaan ja sänkyyn, mutta ihan helposti se ei ole mennyt. En myöskään yhtään tykkää huudattamisjutuista. Äidin ikävä-itku on vielä ihan siedettävää, mutta se paniikinomainen kuolen ilman äitiä-parku on niin sydäntä riipivää, että en vaan kestä.

    Sovittiin miehen kanssa, että joulun välipäivinä (mies lomalla) pidetään unikoulu niin, että mies hoitaa iltanukutuksen ja yöheräilyt tassutellen tms. Suurin tavoite olisi se, että vauva ensinnäkin tietty alkaisi heräillä vähemmän, mutta lisäksi oppisi itse nukahtamaan yöllä herättyään. Niin ja isän pitäisi alkaa kelvata paremmin. Perhepetikin on ihan fine (nyt tulee ekalla herätyksellä väliin), kunhan saadaan nukkua. Luulen silti, että samalla poika siirtyy enimmäkseen nukkumaan omaan sänkyyn.

    Kun luen näitä tavoitteitani, niin mietin että tuntuu aivan utopialta, että ne voisivat täyttyä... Nuo unikirjat, imetyksen tuki fb-ryhmä ja muut nettipalstat ja kirjat kuitenkin ovat täynnä onnistuneita tarinoita. Haluan uskoa että mekin onnistutaan!

    ...ja sori taas romaani :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mayhem on aika kuvaava.. :D Kun lapsi ei ole "vähän levoton" vaan panee vastaan kuin viimeistä päivää, olisi tassutuksesta lempeys kaukana. Lapset on tietysti tässäkin varmaan tosi erilaisia. Meillä päädyttiin etenemään uniasioissa hyvin pitkälle lapsen ehdoilla ja hänen reaktioitaan tarkkaillen – joka ylipäätään tuntuu mulle luontaiselta tavalta toimia.

      Mun mielestä se omien voimavarojen säästelykin on tosi tärkeää, joten jos "tissi suuhun" -menetelmä toimii eikä se rassaa äitiä niin so what. Eli NO SHAME!! :D Eri asia sitten, jos itse väsyy tai ahdistuu. Mä olen aiemmin ollut ihan mielelläni vauvan saatavilla kaikki illat ja yöt, mutta nyt alkoi olla sellaiset fiilikset, että on pakko päästä välilllä vähän tuulettumaan, ja siksi koin tosi tärkeäksi "kouluttaa" vauvaa siihen, että on normaalia nukahtaa ilman äitiä.

      Tässä viikon aikana on ehtinyt jo tapahtua nukkumisasioissa uusia käänteitä, joten aloin kirjoittaa aiheesta vähän lisää – laitan jakoon toivottavasti viimeistään viikonloppuna!

      Poista
    2. Niin ja piti vielä sanoa, että tuossa kirjoitettuna nukahtamisopettelu kuulostaa tosi jämptiltä "isä nukutti kolmena iltana ja minä pysyin poissa" -operaatiolta, mutta eihän se ihan niin mennyt. Kyllä mä kävin vauvaa imettämässä jos hän vaikutti nälkäiseltä, rauhoittelemassa jos hätääntyi, jopa paijaamassa kun itselle tuli ikävä.. (no nyt se SHAME!!) :D Mutta niin kauan kuin vauvaa vaan itketti koska "väsyttää muttei tuu uni" tai koska "tympäisee ettei äiti tuu vaikka käsken" tai koska "en tykkää siitä että asiat on erilai" niin isä hoiti ja minä kahlitsin itseäni henkisesti patteriin. Kerran kävin jopa virkistämässä juuri nukahtamaisillaan olevan vauvan valveille, minkä jälkeen mua mulkaistiin sen verran pahasti että tajusin pysyä loppuyön poissa. Hupsista!

      Poista