tiistai 10. heinäkuuta 2018

Potkuttelijan kestovaipat

Kirjoittelin vast´ikään vastasyntyneen kestovaipatuksesta. Aika menee nopeasti. Nyt pikkutyyppi on yli nelikuinen ja 7-kiloinen, ja käytössä on hieman erilainen arsenaali kestoja. Yksi asia ei kuitenkaan ole muuttunut: suosikkini on edelleen sisävaippa ja villahousut. Kesäkeleillä muita housuja ei tarvitakaan.

Kerroinkin viimeksi, että sisävaippasuosikkini on ollut Nalle-vaippa, koska etulipareet ovat riittävän pitkät kietaistavaksi toistensa yli: vaippa on pysynyt tomerankin potkuttelijan päällä, kunhan sen päälle pukee villahousut NOPEASTI – muuten vaipat päätyvät pienen potkuttelijan toimesta lattialle asti. S-kokoiset Nallet jäivät pieniksi juuri sopivaan aikaan. M-kokoisissa on nimittäin tarra. Enää vaippa ei taatusti karkaa kesken pukemisen.


Nalle-vaippojen lisäksi meillä on käytössä muutamia muitakin tarrakiinnitteisiä sisävaippoja. Kuvassa alla näkyvät nyt käytössä olevat M-kokoiset sisävaipat oikealla (takana Nallet ja edessä yksittäisiä muunmerkkisiä). Vasemmalla on pieneksi jääneet S-kokoiset sisävaipat.


Pikkutyyppi potkuttelee lattialla usein pelkkä sisävaippa päällään. Jos laitan hänelle housut jalkaan, täytyy väliin laittaa villahousut tai kuori, ettei kosteus pääse vaipasta vaatteisiin.


Sisävaippa+villahousu-yhdistelmän lisäksi meillä on käytössä AIO-vaippoja, joissa on kiinteät imut ja kosteutta pitävä päällikerros. AIO-vaippoja on monennäköisiä. On tarralla kiinnitettävää ja neppareilla säädettävää. Imut voivat olla toisesta tai molemmista päistä kiinni. Yhteistä niille on se, ettei mitään tarvitse lisätä päälle eikä alle. AIO (all-in-one) on siis lähimpänä kertakäyttövaippaa.



Se, minkälaisista vaipoista tykkää, on jälleen kerran makusasia, ja kaikki yllä olevien kuvien AIO:t ovat toimineet meillä kiitettävästi. Henkilökohtaisesti tykkään eniten tarrakiinnitteisistä, koska niiden pukeminen on mun mielestä paaaaaljon helpompaa ja nopeampaa. Miinuksena voisi sanoa sen, että tarttumaan oppinut vauva on pari kertaa onnistunut avaamaan tarrat ihan ite.. Nepparivaippojen etuna on kuitenkin usein säädettävyys: jos leveyden lisäksi voi säätää myös vaipan korkeutta kuten Bumgeniuksessa, vaippa sopii useamman kokoisille ja mallisille vauvoille. Sellainen on siis ehkä "varmempi" ja pitkäikäisempi ostos. Bumgeniuksen miinus on se, että se kuivuu huomattavasti hitaammin kuin meidän muut AIO:t.

Poikavauvan haltijat saattavat tykästyä enemmän sellaisiin AIO-vaippoihin, joissa imu on ommeltu vain etuosaan kiinni: silloin imun voi taittaa kaksinkerroin "kriittiseen kohtaan" eli eteen. ImseVimsen AIO:ssa (kuva alla) imuja on kaksi, ja eteen saa taiteltua kiitettävän imukerroksen.


Sisävaippa+villahousu-yhdistelmän ja AIO-vaippojen lisäksi meillä on pari taskuvaippaa. Taskuvaippa poikkeaa AIO:sta siinä, että imu lisätään vaipan sisään. Oletan, että kaikissa taskuvaipoissa on kosteutta pitävä päällikerros, mutta tästä en ole ihan varma. 

Vastasyntyneellä taskuvaippakokeilumme olivat epäonnisia, mutta nyt käytössä olevat taskuvaipat ovat toimineet oikein hyvin. Ehkä allekirjoittanut on oppinut laittamaan imut paremmin..? Toinen vaipoista on Nalle-merkkinen, toinen äitiyspakkauksesta saatu Rhymetime. Tässä Rhymetime-vaipassa neppareita on mielestäni käytetty tosi järkevästi – neppareilla säädetään vaipan korkeutta, mutta vyötäröllä on tarrakiinnitys.

 


Lisäksi meillä on muutama ImseVimsen vaippakuori, joita käytän suurten imujen kanssa sisävaipan korvikkeena, kun muut vaipat on loppu. Totta puhuen en ole ihan varma mikä noiden suurten imujen käyttötarkoitus oikeasti on. Veikkaan, että ne on tarkoitettu isomman vauvan taskuvaippoihin taikka yövaippoihin, tai muuten vaan kun imua tarvitaan erityisen paljon. Meidän pikkutyypin vaippoihin nämä on olleet lisäimuna liian muhkeita, joten toimikoot sisävaipan korvikkeena toistaiseksi.



Monenlaista vaippaa on siis käytössä. Toiset vaipat istuu paremmin ja toiset huonommin – mua ei niin haittaa jos vaippa falskaa, tärkeämpää on se, että pikkupötkylän iholla on pehmoista. Kuvissa näkyvien vaippojen lisäksi satunnaisessa käytössä on myös liian muhkeita, kovia tai muuten vaan hankalia vaippoja, joita käytän vasta viimeisessä hädässä. En tykkää, jos vaippapaketista tulee "tönkkö" – vauvan pitää pystyä potkuttelemaan rennosti. Sitä ajatellen meidän vaipoista parhaita ovat Nalle-sisävaipat ja Rhymetime-taskuvaippa.

Kaiken kaikkiaan vaippoja on nyt aktiivisessa käytössä parikymmentä. Laskimme kerran, että vaippoja vaihdetaan päivässä yli 15 kertaa – tämänhetkinen määrä riittäisi siis juuri ja juuri täyskestoiluun, jos pesisimme vaippapyykkiä joka päivä. Taidankin vähän petrata, ja tehdä pyykkäämisestä jokailtaisen rutiinin. Lähettäkää tsemppiä!

– meiramiina

P.S. En saanut kuvia tekstin kanssa samaan tasoon vaikka kuinka ruuvaan, väännän, säädän, hinkkaan. Perfektionistia sisälläni ärsyttää suunnattomasti. Mutta nyt mä yritän opetella sitä uutta elämänasennetta, että "onko se ny niin justiinsa". No eihän se ole. 

P.P.S. Kertokaa silti, jos tiedätte miten saan tuon korjattua. ;)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti