perjantai 8. maaliskuuta 2019

Kokemuksia Brio Smile -rattaista

Kun hankimme vauvalle vaunuja, haaveissa oli (mitäpä muuta kuin) täydelliset rattaat halvalla. Löysimme kriteereihin sopivat Brio Smile -yhdistelmärattaat käytettynä netistä ja maksoimme niistä 200 euroa (hankintaoperaatiosta lisää täällä). Nyt ne ovat olleet meillä pian vuoden käytössä ja osoittautuneet meidän tarpeisiin pääosin oikein toimiviksi kieseiksi. Tässäpä vähän käytännön kokemuksia!


Travel system eli ratasosaan yhteensopiva turvakaukalo on oikeasti kätevä pienen vauvan kanssa. Kauppa-asioilla käyminen ja kylästely on pienen vauvan kanssa vaivatonta, kun nukkuvaa vauvaa ei tarvitse siirtää turvakaukalosta vaunukoppaan. Kliks vaan ja menoksi.


Käteväksi osoittautui myös istuinosan päälle laitettava pehmeä kantokoppa. Kun olimme kävellen liikkeellä ja vauva nukkui, oli pehmeä koppa helppo napata kainaloon ja kantaa vaikkapa perhekerhoon tai ne pitkät portaat kotiovelle. Neuvolassakin jätin usein vaunut eteiseen ja vauva jatkoi vastaanotolla unia kopassaan.

Pehmeä kantokoppa lakkasi olemasta kätevä siinä vaiheessa, kun vauva alkoi painaa niin paljon, että pohja jousti liikaa ja laidat taipuivat ikävästi vauvaa kohti. Tämä tapahtui vähän ennen kun vauva oli valmis istumaan ratasosassa – eli inasen liian aikaisin. Toisaalta meidän vauva on ollut melko isokokoinen: kevyempää vauvaa olisi varmasti voinut kantaa kopassa siihen saakka, että hänet voi laittaa istumaan.


Säädettävyydestä ja ketteryydestä nämä rattaat saavat erityiskehuja: kääntyvät etupyörät ovat tosi kätevät kaupassa, kaupungissa ja rappukäytävissä. Lumihangessa ja liukkailla etupyörät kannattaa lukita, niin meno on vakaampaa.

Helposti säädettävä työntöaisa on ehdoton, kun työntäjillä on iso pituusero kuten meillä: vaihtelemme Ukkosen kanssa työntövuoroa jatkuvasti, ja aisa on helppo klikata lennosta itselleen sopivalle korkeudelle. Se antaa myös hississä ja bussissa pelivaraa: kun aisan kääntää ihan pystyasentoon, vaunut mahtuvat pienempään tilaan. 

Tavarakori on ollut meidän käyttöön riittävä, mutta voisi se olla suurempikin: sinne mahtuu kyllä yksi kauppakassi ja hoitolaukku, mutta koska korin keskellä on palkki, on yhtään suurempien ostosten asettelu vähän tetristä.

Rattaissa on mielestäni melko hyvät heijastimet, mutta Ukkonen lisäsi niihin kuvien ottamisen jälkeen vielä kaiken varalta heijastinteippiä.

Myös sääsuojan suhteen Smilet olivat nappivalinta: kokonaan avattuna kuomu on niin suuri, että vauvan saa suojaan niin vesisateelta kuin auringonpaisteeltakin. Talvivauvan kanssa en osannut ajatella etukäteen, että vauvan herkkä iho pitää ehdottomasti suojata auringon säteiltä, ja suuri kuomu toimii kesällä tosi hyvin aurinkovarjona. Sen lisäksi meillä oli aina mukana iso harso, joka aseteltiin tarvittaessa lisäsuojaksi.

Tuota alla olevassa kuvassa näkyvää vaunujen omaa kirkasta sadesuojaa emme ole käyttäneet kuin säilytyksen aikana – en tiedä onko se todella tarkoitettu käytettäväksi kun vauva on kyydissä, mutta itse en kyllä laittaisi vauvaa tuollaisen hengittämättömän muovin alle. Meillä on ollut sen sijaan käytössä toisista vaunuista lainattu hengittävä sääsuoja (sellainen kahisevakankainen, vähän kuin tuulipukukangasta). Se on suojannut vauvaa hyvin niin vaakatasovesisateella kuin kovien pakkasten jäätävällä viimalla. Suosittelen siis hommaamaan sellaisen lisävarusteeksi.


Entäpä se kaikenmaastonkestävyys? Mitkään metsästäjä-keräilijäperheen maastovankkurithan nämä eivät ole, mutta olemme kyllä kärrytelleet ihan menestyksekkäästi hiekkateitä, nurmikenttää ja metsäpolkua pitkin. Lumessakin Smilet kulkevat yllättävän kivasti, silloinkin kun kadut ovat auraamatta. Ainoa oikeasti hankala maasto on loskakeli. Silloin etupyörät meinaavat jumittua. 

Sen sijaan kasattavuus on ollut huonompi kuin toivoin. Vaunujen läjäämiseen tarvitaan kaksi kättä, mikä ei tietenkään ole mahdollista vauva sylissä. Meillä vauva on toistaiseksi matkustanut vain selkä menosuuntaan, ja siinä asennossa vaunut eivät kasaannu pienimpään mahdolliseen asentoon, eivätkä mahdu sellaisenaan meidän farmarin takatilaan. Istuinosa joudutaan siis irroittamaan aina kun rattaat laitetaan autoon. Toinen vaihtoehto olisi nostaa rattaat puoliksi kasattuna poikittain takatilaan, jolloin sinne ei mahtuisi mitään muuta. Nyt meillä onkin harkinnassa kevyiden matkarattaiden hankinta, jolloin Smileja ei tarvitsisi ottaa kauppareisuille mukaan ollenkaan. 


Summa summarum: olemme olleet rattaisiin tähän saakka melko tyytyväisiä. Vähän mietityttää, miten pitkään taapero mahtuu rattaisiinsa: istuinosa ei ole kovinkaan tilava, etenkään talvikeleillä paksuissa toppavaateissa ja lisävällyissä. Mutta kohtahan tässä saa vähentää vaatekerroksia.

Olimme muuten muutama viikko sitten junamatkalla, ja samassa vaunussa oli seitsemät rattaat, joista peräti VIIDET (!) olivat joko nämä samat Brio Smilet tai niiden uudemmat versiot Britax Smile 2 -rattaat. Ne kahdet muut olivatkin sitten sisarusrattaat ja matkarattaat. Vaikuttaa siis siltä, että nämä ovat erityisesti matkustavaisten vanhempien suosiossa.

Onko teillä nämä rattaat harkinnassa tai jo hankittuna? Kokemuksia?

– meiramiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti