perjantai 12. tammikuuta 2018

Vaunuviidakossa – lastenrattaiden hankinnasta

Siinä ne nyt on – meidän vauvan kiesit. Ai että mä tykkään!
Brio Smile -yhdistelmävaunut.

VAROITUS: seuraa sepustus, joka on yhtä pitkä kuin vaunujen hankintaprosessi. 

Olen katsellut vaunuja jo syksystä saakka ja yrittänyt pähkäillä, millaiset olisivat meille sopivat. Aluksi vaunumaailma tuntui ihan salatieteeltä, ja aloin jo tuskastua eri vaihtoehtojen viidakossa. Ukkonen selitti kärsivällisesti, mitä eroa on vaunuilla, matkarattailla, sateenvarjorattailla tai yhdistelmärattailla ja mitä tarkoitetaan kaukalolla, kopalla tai kantokassilla. Ja pitäisikö niitä pyöriä olla kolme vai neljä ja onko kääntyvät etupyörät paremmat kuin ei-kääntyvät ja olisko ilmakumipyörät paremmat kuin kovat renkaat ja äääääääääääääääääääääääää!!!

Lastenrattaiden hankinta – mitä pitäisi ottaa huomioon?

Pläräsin erilaisia vaihtoehtoja kauan ja hartaasti ja lopputulos oli, että meidän taloudessa pitkäikäisin olisi systeemi, johon saa kiinni sekä vauvan vaunukopan että istuinosan myöhempää käyttöä varten (eli yhdistelmärattaat). Kaikista paras olisi sellainen runko, johon saa kiinni vielä turvakaukalonkin (eli ns. travel system). Minusta tuntui tärkeältä, että taapero matkustaa kasvot työntäjään päin – voisimmehan hankkia uudet rattaat sitten, kun lapsi kasvaa ja äidin naama alkaa kyllästyttää. Istuinosan pitäisi siis olla tulosuuntaan päin.

Tavoitteena on ulkoilla vauvan kanssa mahdollisimman paljon (lähinnä meikäläisen terveyden edistämiseksi, eikä siitä varmaan haittaa vauvallekaan ole). Vaunuissa pitäisi siis olla renkaat, joilla pääsee kulkemaan myös lumihangessa ja loskassa. Riittävän isot ja jämäkät siis. Ukkonen liputti ilmakumirenkaiden puolesta ja suhtautui epäilevästi kääntyviin etupyöriin. Ainakin niiden pitäisi olla lukittavat, sanoi hän.

Rattaiden pitäisi olla paitsi jokakelin- ja kaikenmaastonkestävät, myös niin ketterät, että niitten kanssa on helppo matkustaa junassa tai bussissa. Lisäksi meidän ulko-ovelle on melkoisen pitkät portaat eli vaunujen tulisi olla riittävän kevyet kantaa. Kauppareissut hoidamme pääosin kävellen eli rattaiden tavarakoriin pitää mahtua kauppakassi tai pari. Kuljemme jonkin verran omalla autolla, eli vaunujen pitää mahtua farmariin – ja mielellään vielä niin pieneen tilaan, että sinne mahtuu vaunujen lisäksi pari koiraa ja viikonloppureissun kamat. Lisäksi työntöaisan pitää olla sopivalla korkeudella sekä minulle että Ukkoselle ja rattaiden olla nätin näköiset meidän molempien silmiin. Ai niin, ja rattaiden pitäisi löytyä käytettyinä alle 300 eurolla. Mahdoton yhtälö?

Kriteerit olivat siis tiivistettynä seuraavat:
  • yhdistelmävaunut travel systemillä
  • säädettävä työntäaisa
  • riittävän isot ilmakumirenkaat (jos kääntyvät, niin myös lukittavat)
  • kunnollinen tavarakori
  • kevyet ja pieneen tilaan kasautuvat
  • hinta alle 300 euroa
Aloin siis katsella paikallisten nettikirppareiden, Tori.fi:n ja Huuto.netin tarjontaa "sillä silmällä". Joulukuuhun mennessä olin bongannut muutamat hyvät rattaat, mutta päätimme odottaa veronpalautuksia. Noh, rattaathan tietysti menivät sillä aikaa kaikki ja tilanne alkoi näyttää melko heikolta.

Turvakaukalo ja yhdistelmärattaat – Brion ja Britaxin yhteensopivuus

Aloin jo vähän huolestua, että löydetäänkö me sopivia rattaita ennen kuin vauva tulee. Turvakaukalon onneksi bongasimme paikallisesta FB-kierrätysryhmästä. Se on Brio Primo-merkkinen, ja pikainen tiedonhaku (= monta iltaa kestänyt blogien ja keskustelupalstojen selaaminen) kertoi, että se on yhteensopiva ainakin Brio Smile ja Brio Happy -rattaiden kanssa. Päätin siis tutkailla, olisiko niistä meille vaunuiksi. Ilmeni, että Brion rattaita ei enää valmisteta, koska Britax on ostanut Brion. Brio Smile -mallia vastaavia rattaita valmistetaan kuitenkin nykyään Britax Smile II -nimellä.

Kävimme lastentarvikemyymälässä kysymässä Brion ja Britaxin yhteensopivuudesta ja niin kuin arvelinkin: vanhat turvakaukalot (tai vanhat osat ylipäätään) eivät sovi uusiin rattaisiin. Hipelöin siinä samalla uutuuksia, ja toivelistamme perusteella myyjä suositteli meille juurikin noita Britaxin Smile II -rattaita. Ne vaikuttivatkin todella käteviltä ja monikäyttöisiltä ja sopivat tarpeisiimme kuin nenä päähän. Minä olin jo ihan valmis ostamaan rattaat hetimullekaikkitännenyt-meiningillä, mutta Ukkonen katsoi mua merkitsevästi: "Mehän sovittiin, että hankitaan rattaat käytettynä, nyt et kyllä sorru!"

Lähdimme liikkeestä ilman rattaita – onneksi. Päätimme, että pärjäämme jonkin aikaa ilman rattaitakin jos lapsi sattuu syntymään ennen kuin sopivat löytyy. Tarkensin siis hakukriteerejä ja aloin tosissani kytätä nettimarkkinoilta noita Brio Smile -rattaita.

Ilmeisesti ihmisillä on joulukuussa muutakin tekemistä kuin rustailla myynti-ilmoituksia – tammikuun alussa nettiin nimittäin pärähti useammat Smilet. Osa oli liian kaukana, osa rikki, osa liian kalliita meidän budjettiin – ja sitten oli ne yhdet ihan täydelliset, kohtuullisen ajomatkan päässä ja kohtuuhinnalla. Ja tässä ne nyt on:
Ne on rattaat, joissa on kääntyvät ja lukittavat etupyörät..

..säädettävä työntöaisa, jalkatuki ja selkänoja..
..jonka saa makuuasentoon ja päälle suojakuomun..


..ja joissa on lisävarusteena lämpöpussi..
..ja mukiteline äitin aamukahville.

Ne on myös vaunut pehmeällä kantokassilla..

...hyttyssuojalla...
..ja sadesuojalla.


Niihin voi asettaa myös turvakaukalon, kliks vaan.
Ja kun lapsi kasvaa ja äitin naama alkaa kyllästyttää, voi ratasosan kääntää naama
menosuuntaan (ja äiti voi vakoilla lasta kurkistusaukosta).
Niissä on riittävän suuri tavarakori – joka tosin on vähän hankalasti saavutettavissa silloin, kun runkoon on kiinnitettynä istuinosa naama tulosuuntaan päin. Näyttä siltä, että toisin päin asennettuna ja kaukalon kanssa koriin on kuitenkin helppo päästä käsiksi.
Ja ne taittuu ihan tosi pieneen tilaan!
Luulen ja toivon, että nämä on meidän käyttöön just hyvät. Raportoin kunhan päästään testaamaan!

- meiramiina

Lisäys 10.3.2019: kokemuksia vuoden käytön jälkeen täällä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti