perjantai 12. lokakuuta 2018

Äiti – älä neuvo!

Kun olin raskaana, hain milloin mistäkin osoitteesta nettikirppareilta bongaamiani vauvatarvikkeita ja äitiysvaatteita. Aika usein kaupan päälle sai tukun neuvoja. Että kannattaa sitten rasvata nännejä jo etukäteen, ja jos ne haavautuu niin lanoliinivoide on paras apu. Ja kannattaa sitten liittyä siihen-ja-tuohon FB-ryhmään ja lukea se-ja-tämä kirja. Ja että ootko aatellu imettää vai laitetaanko tämä rintapumppu kaupan päälle ja meinasitteko perhepedissä nukkua vai kiinnostaako pinnasängyn pehmusteet? Ja repeämistä ei sitten kannata stressata, ne kyllä paranee nopeasti.

En vielä tuntenut itseäni pätkääkään äidiksi, ja ahdistuin kysymyksistä, joiden pohtiminen ei ollut tullut mieleenkään. Nännit ja alapään olisin mieluusti pitänyt yksityisasiana. Ventovieraiden ja puolituttujen osallistuminen raskauteeni, synnytykseeni ja vielä vatsassa kasvavan vauvani hoitoon tuntui kummalliselta.

Äidiksi tultuani aloin ymmärtää, että äitimaassa äitisiskojen keskuudessa vallitsee äitisolidaarisuus, ja äitisiskojen neuvominen tulee syvältä äitisydämestä, joka tuntee ja kokee kaikki äitisiskon tunteet yhtä voimakkaana kuin silloin, kun hän itse odotti omaa vauvaansa ja opetteli lastaan hoitamaan. Äitineuvo tulee täydestä sydämestä, kaikella rakkaudella, pelkkää hyvää tarkoittaen. Puhumattakaan siitä, että suhtautuminen ihmiskehoon ja sen eritteisiin muuttuu synnytyksen myötä. Päätin, että vaikka kuinka tekisi mieli, pidän äitineuvoni omana tietonani, kunnes niitä kysytään. Vuodatan kokemukseni tänne blogiin, lukee ken tahtoo.

Ja nyt. Minä itse. Alan neuvoa FB:ssa ventovierasta ihmistä siitä, miten likaiset kestovaipat kannattaa säilyttää. Saatoinpa jopa muistuttaa erästä tulevaa äitiä foolihaposta. Kohta varmaan kirjoittelen nänninhoitovinkkejä raskaana olevan kaverin FB-seinälle. Anteeksi jo etukäteen.

Äidit. Minä ja kaikki muut. Ei neuvota, jos kukaan ei ole neuvoa kysynyt. Annetaan jokaisen odottajan kasvaa rauhassa äidiksi, jokaisen äidin hoitaa lastaan niin kuin hän parhaaksi kokee. Neuvotaan sitten, jos neuvoa pyydetään.

– meiramiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti