tiistai 6. helmikuuta 2018

TENS: lääkkeetöntä kivunlievitystä synnytykseen

Posti toi odotetun paketin: mun TENS-laite on täällä! Nyt voidaan alkaa synnyttää, vaikka heti.


Kyseessä on siis laite, jonka pitäisi helpottaa supistuskipua lääkkeettömästi. TENS tulee sanoista "Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation" eli transkutaaninen hermostimulaatio. Iholle kiinnitettävät elektrodilaput lähettävät sähköimpulsseja, jotka häiritsevät aivoihin hermojen kautta kulkevia kipuviestejä ja aktivoivat kehon omien kivunlievittäjien, endorfiinien, tuotantoa.

Tämä ihmevekotin tuli esiin niin synnytysvalmennuksessa ja synnärin tutustumiskäynnillä kuin useammassa kirjassa ja blogissakin. Netti on pullollaan positiivisia käyttäjäkokemuksia: yksi kertoo pärjänneensä laitteen avulla tunnin automatkan sairaalaan, toinen oli suunnitellut ehdottomasti käyttävänsä ammetta mutta perunut suunnitelman koska ei halunnut luopua TENS-laitteestaan (vedessä sitä ei voi käyttää). Kaksplus.fi-sivustolla eräs kommentoija kuvaa, että laitteen tärinä ikään kuin peittää osan kivusta, ja säätönappien painelu rauhoittaa ja antaa tunteen tilanteen kontrollista. Eikä se ihan huuhaata voi olla jos kätilötkin kerran suosittelevat!

TAYS:ssa on TENS-laitteita synnyttäjille, mutta parhaan tehon laitteesta kuulemma saa, kun sen ottaa käyttöön jo synnytyksen aikaisessa vaiheessa – siis jo kotona. Aloin siis katsastaa markkinoita.

Kaupoissa on monen hintaisia ja eri valmistajien TENS-laitteita, mutta synnytyskäyttöä ei monien kuvauksissa mainita lainkaan. Mietinkin, mahtaako laitteissa olla eroa vai voiko niitä kaikkia käyttää synnytyskivun lievittämiseen. Tähän kätilökään ei osannut vastata, mutta hän kertoi TAYS:ssa käytettävien laitteiden olevan mallia Elle TENS. Pikainen tiedonhaku osoitti, että samanmerkkistä laitetta vuokraavat myös Tampereella Lainahaikara ja Tampereen Napapiiri, Helsingissä IpanainenAktiivinen synnytys ry useilla eri paikkakunnilla ja Oulussa Sylin hyvä (joka vuokraa myös supistuslaskurilla varustettuja Obi TENS -laitteita). Elle TENS lienee siis testatusti juuri synnytyskäyttöön sopiva: siinä on omat säädöt käytettäväksi supistusten aikana ja niiden välissä.

Päätimme satsata satasen ihan omaan laitteeseen: sitä voi käyttää synnytyksen jälkeen muihinkin kiputiloihin. Jälleenmyyntiarvokin lienee kohtalainen. Tilasimme laitteen SpaShop-verkkokaupasta ja paketti tuli muutamassa päivässä ilman toimituskuluja. Muita laitetta myyviä verkkokauppoja ovat ainakin Pedihealth ja amazon.com. Odotan mielenkiinnolla että pääsen testaamaan laitetta tositoimissa: kotoisa testiryhmämme kokeili laitetta käsivarteen ja totesi tunteen olevan lähinnä kihelmöivä.

Uudesta lelusta ihan innoissaan,

meiramiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti