maanantai 5. helmikuuta 2018

Pientä pintaremonttia: keittiö

Muutimme kolme vuotta sitten rintamamiestaloon, ja olemme pikkuhiljaa tehneet kotiamme oman tuntuiseksi. Remppaamista on opeteltu kantapään kautta ja pilke silmäkulmassa – mottona "kun itte tekee, saa justiin semmosen kö sattuu tulemaan". Ai että miten kiva on katsella vanhoja kuvia ja muistella, mitä kaikkea on tullutkaan tehtyä!

Remppaideologiamme on suunnilleen tällainen:
- Säästetään tai korjataan se mikä voidaan ja osataan.
- Vaihdetaan vain rikkinäinen tai epäkäytännöllinen.
- Muutetaan se mikä häiritsee silmää.

Olimme etukäteen sopineet, että keittiön annetaan olla sellaisenaan kunnes kiireellisemmät hommat on saatu tehtyä. Ja mikä projekti aloitettiin ensimmäisenä? Keittiö tietysti!

Suuriin muutoksiin emme keittiössä ryhtyneet, koska joskus tulevaisuudessa on aikomuksena tehdä isompi remontti jotta saamme paikan astianpesukoneelle. Samalla olisi tarkoitus vaihtaa laminaatti puulattiaan. Keittiössä tehtiin siis lähinnä ehostusta: maalasimme seinät, kaappien ovia ja hellan takaosan, vaihdoimme vetimet, liesituulettimen ja tasot sekä paransimme valaistusta – näitäkään ei tehty samaan syssyyn, vaan pikkuhiljaa yksi asia kerrallaan.

Rintamamiestalon keittiön kerroksia: 50-luvun tiskikaappi, 70-luvun yläkaapit ja liesituuletin sekä 90-luvun alakaapit.
Kaapinovissa ja puuvetimissä Uulan maali sävytettynä Tikkurilan värikartan sävyihin L418 Nektari (punainen) ja M499 Mantteli (tummanharmaa). Hellan takana Ronseal-kaakelimaali, sävy Granite Grey.
Kaakelimaali on muuten kätevä keksintö, mutta yök kun se haisee. Tuossa hellan takana se on myös liian kovalla kulutuksella, ja maalipintaan osuneet kattilat ja paistinpannut tekivät melko pian ikävää jälkeä. Hellan taakse tarttiskin keksiä joku muu ratkaisu. Kaakelimaali on kuitenkin loistava keino pikaehostukseen, ja ajattelinkin vielä kertaalleen maalata kolhut piiloon ennen suurempaa muutosoperaatiota. Oletettavasti 70-lukulainen liesituuletin oli toimiva ja mahtavan retro, mutta niin paksun rasvakerroksen peitossa että se vaihdettiin turvallisuussyistä uuteen. 


Tämän keittiön suurin aarre on (oletettavasti) 50-lukulainen tiskikaappi. Sen on i-ha-na enkä luovu siitä ikinä. Enkä luovu myöskään tuosta piiiiiitkästä teräksisestä altaasta (ainakaan niin kauan kuin meillä tiskataan käsin). Kaappi sain pintaansa uutta maalia ja yläpuolelle tehokkaamman valon. Taustalevyä ei onneksi tarvinnut vaihtaa, se on mun silmään tosi symppis.


Retrohenkeä löytyi myös yläkaapeista: osa hyllylevyistä oli maalattu 70-luvun remontissa oranssiksi, ja päätimme säilyttää ne ennallaan. Oviin oli alunperin tarkoitus ostaa vaaleanharmaa maali, mutta rautakaupan poistohyllystä sattuikin löytymään halvalla tummempiin sävyihin sopivaa Uulan maalia. Vaihdoimme siis suunnitelmaa lennossa. Tummanharmaa lopputulos on kyllä kiva oranssin rinnalla, mutta nyt olen alkanut kaivata köökkiin valoisuutta. Saattaapa olla että kaapit muuttuvat joku ilta raikkaamman värisiksi. Tai sitten voisin maalata seinän jollain iloisella värillä. Tuosta puisesta tasosta tykkään kovasti! Haimme tasot metritavarana ja käsittelimme puuöljyllä. Vanha taso muutti pyykitupaan. Keittiön katossa on onneksi säilytetty vanhat Halltex-levyt.




 

Ja kustannukset? Liesituuletin tarvikkeineen maksoi 125 euroa, vetimet (28 kpl) 50 euroa, työtasot ja öljy 160 euroa ja verhotangot 36 euroa. Kaakelimaali maksoi 38 euroa, harmaa maali 25 euroa ja valkoinen maali 100 euroa: tosin siitä käytettiin vain pieni osa keittiössä, joten lasketaan nyt vaikkapa 30 euroa keittiön budjettiin. Lisäksi maalasin yhden kuvien ulkopuolelle jäävän seinänpätkän oranssilla Uulan sisustusmaalilla: luulisin että sen hinta sävytyksineen oli 30 euron luokkaa. Tiskipöydän valaisimen hintaa en ole laittanut ylös, ja tästä puuttuu myös maalaustarvikkeiden kustannukset. Toisaalta kaikkia maaleja jäi reilusti yli, ja allaskaapin vetimetkin maalattiin toisesta projektista ylijääneellä punaisella maalilla. Yhteensä keittiöprojektiin meni siis alle 500 euroa.

Sellainen oli meidän keittiön pieni pintaremppa!

- meiramiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti